Diesel szerviz

Dízel javítás szívvel, lélekkel!

A filozófiánk a gyors, és teljes körű minőségi ügyfélkiszolgálás. A szolgáltatás, valamint az alkatrészek minősége alapkövetelmény a mai kiélezett piacon. Ezen elvárások teljesítésére cégünk minden esetben maximálisan törekszik!

A dízel gépjárművek piaci részaránya gazdaságosságának és teljesítményének, komfortjának köszönhetően évről-évre bővül.

A mai dízel gépjárművek javítása ma már szinte lehetetlen megfelelő mérőberendezésekbe, szerszámokba történő beruházás és fejlesztés nélkül. Az autójavítás technológiai feltételei, módszerei az utóbbi pár évben forradalmi változásokon mentek keresztül.

Az objektív hibafeltárást és szabályozást csak a legkorszerűbb diagnosztikai műszerekkel lehet elvégezni. A fejlődő technológia a dízelmotorok és alkatrészeinek egyre hosszabb élettartama mindinkább a mechanikus szereléstől a diagnosztika felé tolódik el.

A COMMON RAIL rendszert a Fiat csoport nápolyi Elasis nevű kutatócsoportja fejlesztette ki. 1993-ban készült el az új befecskendezés prototípusa.

A szabadalmat 1993 végén vásárolta meg a Bosch, és a rendszert sorozatgyártásra alkalmassá továbbfejlesztette.

 

A Fiatnak sikerült elsőként 1997 októberében az Alfa 156-ossal a COMMON RAIL rendszerrel a piacra lépni. Német gyártóként először a Mercedes vezette be a 220CDI-vel az új rendszert.

A COMMON RAIL rendszer központi elemei az injektorok. A COMMON RAIL elnevezés onnan származik, hogy minden injektor a railcsőre, azaz egy "közös" csőre van csatlakoztatva.

A hagyományos diesel motoroknál a porlasztónyomás minden injektornál külön generálódik. A common rail elvén működő közvetlen befecskendezésű motor esetében különválasztódik a nyomás létrehozása és a befecskendezés, azaz először az üzemanyag az úgynevezett közös nyomócsőben (common rail) nagy nyomás alatt várakozik, és csak akkor kerül az egyes befecskendező szelepekhez (injektor), amikor szükséges.

Ennek köszönhetően lehetséges akár 1,500 bar (vagy akár 1,800 bar) nyomás egész idő alatt, még alacsony motorfordulatszámnál is.

A nagy nyomásnak köszönhetően az üzemanyag egész finomra porlasztódik, ami jobb és tisztább égéshez vezet, ráadásul az üzemanyag ellátás független a motor fordulatszámától. A befecskendezés időpontja és időtartama nem kötött (mint a régi hagyományos motoroknál), szabadon válaszható az optimális égés és káros anyag kibocsátás érdekében.

A hagyományos motorokkal szemben a common rail rendszer előnyei a motor zajszint csökkenése, az erősebb teljesítmény és jobb égési hatékonyság, ami kevesebb káros anyag kibocsátáshoz és gazdaságosabb üzemanyag felhasználáshoz vezet.

A modern common rail rendszereknél a befecskendezés több külön befecskendezésre válik: elő-, fő és utó-befecskendezés.

A COMMON RAIL rendszer négy alapeleme:

  • Nagynyomású pumpa nyomásszabályzóval
  • Railcső, az állandó üzemanyagnyomás tárolására
  • Injektorok, amelyek pontosan annyi üzemanyagot fecskendeznek be az égéstérbe, amennyi szükséges
  • Elektronikus dieselszabályzás (EDC), a rendszer "agya", amely pontosan ellenőrzi a befecskendezőkön átáramló üzemanyag mennyiségét, és a befecskendezés idejét, valamint a railcsőben uralkodó üzemanyagnyomást, mialatt folyamatosan figyeli a motor működés közbeni paramétereit.

A common rail injektorok a mai dízelmotorok alkatrészeinek sorában igazi finommechanikai műremekek. Alkatrészeinek illesztése néhány mikron. Még a sorozatgyártásban betartott ilyen szigorú illesztés mellett is szórnak az egyedi gázolaj átáramlási jellemzői. Ezt elektronikus „illesztéssel” – kódolással – kell még korrigálni. A gyártó elvégzi új injektoroknál, a dízel-szakműhely pedig az injektor felújítása után. A kódolás ma már kötelező művelet! Nézzük, hogy mit is jelent az elektronikus korrekció, a kódolás!A common rail injektorok mindegyike egyedi azonosítóval, kóddal rendelkezik. A kód azonos típuson belül az adott injektor működési jellemzőit tartalmazza. A kóddal történő illesztés révén az egyes injektorok szállítása kiegyenlítődik, így a hengerek üzeme azonossá, a motorjárás egyenletessé válik.

Szigorú tűréssel készült, méretláncot alkotó szerkezeti elemeink gondos gyártás és méretellenőrzés ellenére sem lesznek tökéletesen azonosak. Különösen azok az alkatrészek mutatnak eltérést, melyeken folyadék áramlik át, tehát az átfolyási jellemzőknek kell, kellene szigorúan azonosnak lenniük.

Mikronos illesztés

Napjaink CR injektorainak illesztése néhány mikron, ezen a pontosságon már nincs mit fokozni. A szelepeken, belső fojtásokon való átáramlás jellemzőit a geometria határozza meg, gyártásuk méretpontossága a lehető legpontosabb.

Mégis az a helyzet, hogy egy névleges működtetési input vezérlőjel hatására az injektoron, egyedről egyedre más és más az átfolyó mennyiség. Ennek nem csak szerkezet geometriai okai vannak, hanem a beavatkozó (elektromágnes vagy piezo) saját jellemzői is. Tetézzük még azzal a dolgot, hogy az injektor széles tartományú dózisa (0,1 … 100 mg/löket), ugyancsak tág határú tápnyomása (150 … 1800 bar) és működési frekvenciája (motorfordulatszám), ezt jellegmezővé, jellegfelületté szélesíti. Minden pontjában a szállításnak névleges értékűnek kell lenni. Ezt a szállítási azonosságot a gépészet, azaz az injektorok darabról darabra, a legszigorúbb tűrések mellett sem tudják hozni. A mérések azt mutatják, hogy ± 5 mg/löket eltérés hamar összejön.

Elektromos korrekció

Kézenfekvő tehát az elektromos vezérlési korrekció. Egy adott jellegmező pontban az alap adat a szállítási mennyiség. Az injektor egyed vezérlő jelét, inputját, kell úgy meghatározni, hogy a kívánt dózist szállítsa az injektor. Ez az injektor kódolás. Az injektor egyedi kód az ECU számára összetett információ, azt mutatja, hogy a névleges vezérlési értéktől – villamos vezérlő jeltől – mennyivel térjen el a működési jellegmező résztartományaiban azért, hogy az injektor az alapadatnak, a „kell” értéknek megfelelően szállítson. Természetesen nem mindenpontos a korrekció. Van, ahol az egyes szállítási karakterisztikát befolyásolja, van, ahol ezeket szakaszokra bontva is korrigálja.

A CR injektor gyártója minden egyes injektort kóddal lát el, az injektorra ezt felírja. A motorgyártó a kódot a motorirányító egységbe beírja. Vannak gyártók, akik a kódokat címkére is felírják és a címkét valahová a motorra felragasztják.

Örök érvényű-e a kód?

Nem, mert az injektor tulajdonságai a használattal – kopással, belső lerakodásokkal, az elektromos egység fáradásával – megváltoznak. Jelenti-e ez azt, hogy adott üzemidő, futásteljesítmény után ajánlatos újra kódoltatni az injektort? Vannak rendszerek, mely képesek a változásokat észlelni és a kódolást automatikusan módosítani. Ezek az ún. adaptív rendszerek. Ha nem ilyen a rendszer, akkor talán igen, de erre a luxuskiadásra nem lehet és talán nem is kell rávenni a dízelautó tulajdonosát. A használtautó gazdája, még ha tud is a dologról, legkisebb gondja is nagyobb ennél…

Amikor az injektort megbontják, porlasztócsúcsot vagy egyéb alkatrészt cserélnek benne és beállítják, feltétlenül szükséges új kód generálása.

A kód mérése

A kódoláshoz szükséges információk nem egy önálló próbapadi injektor mérésből származnak, hanem az injektor valamennyi szállítási, tömítettség tulajdonságát felmérő, komplex méréssorozatból. Az állapotvizsgálat injektor-próbapadon (régen adagoló próbapadnak mondtuk) teljesen automatikusan fut le, akár több óráig is tart a vizsgálat. Ennek eredményét egy állapot lapon összegezve kapjuk meg, melyen a kód is szerepel. Az lehet, hogy megtartja a régi kódot, többnyire azonban újat kap. Nincs kizárva, hogy a próbapad szoftvere megállapítja a teszt alapján, hogy az injektor már olyan rossz műszaki állapotban van, hogy kódot nem kaphat. Bosch injektorok ún. harmadik lépcsős javítása (alkatrészcsere és beállítás) lehetővé teszi, hogy a beállítást a megengedett tűrési mezőn belül eltolják, és ezek után újramérve az injektor-próbapad - az esetek többségében - már tud kódot adni. Érzékelhető, hogy mindez sok időt, főleg drága próbapadi időt igényel, tehát nem olcsó művelet.

Mit eredményez a kódolás?

Ettől lesz finom a motorjárás, kedvezően hat a fogyasztásra, dinamikára, füstölésre. Autószerelők mondták korábban, az első kódolási előírások megjelenésekor, hogy nincs érezhető hatása, nem rabolják az idejüket a kódolással. Igazuk is lehetett, lásd az egypontos „emissziós illesztést”. Mára nagyot változott a világ: a kódolatlanság, félrekódolás érezhető motorjárási rendellenességet von maga után. Csak kódolással lesz járó betegből jó motor.

A ma autójavításához ez is nélkülözhetetlenül hozzátartozik. Több tízmilliós berendezéseket, komoly szaktudást, melyet rendszeresen meg kell újítani, komoly műhelyinvesztíciót jelent a szakműhelyeknek.

Ezért sem olcsó sajnos ma a dízel javítás

A dízel gépjárművek piacán csak azok a szervizek, kereskedők maradnak meg a versenyben, akik a fejlesztésekbe és a minőségi munkába beruháznak. A garázsszervizek ideje lejárt.
 


 

  • 2030 Érd, Szovátai út. 6 
  • Hétfőtől Péntekig: 08:00 - 17:00

Kérje ajánlatunkat most, ha megbízható és precíz munkát szeretne, elfogadható áron!

Cégünk Több mint 10 éve az önök szolgálatában
hatékonyan, gyorsan, precízen!